neděle 14. října 2007

Po americku - poprvé

Tak jsme se vrátili z amerického výletu.
Dojmů spousta, jen zůstávají poněkud neutříděné. A tak mě napadlo, vzít to abecedně.

Aurora – město ve státě Illinois. K mému údivu (asi typického pro člověka z bývalého východního bloku) se nejmenuje podle lodi s velkým L, která se nechvalně v roce 1917 zapsala do historie svými výstřely, ale podle latinského názvu polární záře (aurora borealis). No každý jsme, jak jsme se dozvěděla, kreslili v dětství jiné Aurory.
Burákové máslo – moje slabost, která nesměla chybět v zavazadle na zpáteční cestě.
Cedar Rapids – městečko v Iowě s českým muzeum (kde jsme stihli výstavu chrudimského muzea loutek) a skomírající ulicí s českými obchůdky.
Dobrodinci – vzdálení příbuzní, kteří nás první týden hostili ve svém domě v Auroře u Chicaga. "Couple in their later sixties“, Dolores – nadšenec i odbornice přes genealogii a Walter – bývalý učitel biologie, nyní se věnující se programům prevence šikany u mladších školáků prostřednictvím vtipných loutkových představení. Jo být tak v jejich věku takhle aktivní…
Elections presidential/prezidentské volby napřesrok už nyní už hýbou USA. Volební spoty v televizi – na rozdíl od těch našich tu ale kandidáti mluví o tom, co se jim už podařilo prosadit a dokázat.
Field Museum v Chicagu - přírodovědné muzeum, kde vás ihned ode dveří vítá největší rekonstruovaná kostra tyranosauřice Sue. Stihli jsme tu jen výstavu o historii a současnosti amerických indiánů. Tady by to chtělo strávit týdenní dovolenou.
Golf. Zkusit si jaké by to bylo…Pustit mě na opravdový trávník, asi by za mnou zůstala spousta vydloubaných drnů. To druhý člen zájezdu byl jiná třída, asi mu nezbude než se dát na nějaké to lukrativnější povolání!
Holland – a jací pak osadníci asi žijí tady? Kouzelný červený maják u Michiganského jezera, davy lidí jedoucí de podívat na západ slunce – některým stačil i pohled přes okénko zaparkovaného auta …
Chicago – město, které si i mě „namyšlenou Praždandu“ získalo svojí jinakostí. Všudypřítomné mrakodrapy, zeleninový trh mezi nimi, jachty na jezeře Michigan.
Impresionistická kolekce velkého rozsahu v Art Institute of Chicago. Klasika, která stojí za vidění.
Jordan – naše druhé „gaučové“ ubytování, tentokrát v Marquette u Hořejšího jezera. Zvídavá studentka „specky“ v domku s bílou houpačkou.
Kavárna Allterra v Milwaukee, předělená z budovy vodárny. Snaha o ekologické postupy, příjemná snídaně ve třech. Netypická Amerika, ale co je vlastně typické!
Lake Superieor - můj favorit! Ledová voda, písčité pláže, okolní javorové lesy zbarvené do neuvěřitelna.
Megan z Milwaukee - naše první milá hostitelka přes couchsurfing. Sympatické siamky Bento a Miso.

Žádné komentáře: